Akıllı Tarım Nedir?
Gelişen teknoloji tarım alanında da dijitalleşmenin önünü açmaktadır. Akıllı tarım uygulamalarıyla birlikte, üretim alanında yeni makinelerin kullanımı, tüm dünyada yenilikçi üretim anlayışının gelişmesine olanak sağlamaktadır.
Kablolu ve kablosuz ağ teknolojileri ile donatılan tarım uygulamaları sayesinde sahada kullanılan tüm makinelerin takibi kolayca yapılmakta ve kullanılan sensörler yardımıyla ürün kullanımı izlenerek performans kayıpları önlenmektedir. Arazi seçiminde, ürün yetiştiriciliği ve hasadında kullanılan teknolojiler hem çocukların hem de genç kesimin oldukça ilgisini çekmektedir.
Akıllı Tarım Uygulamaları Nelerdir?
Sensörler, uzaktan algılamayı sağlayan drone ve uydu teknolojileri, robot teknolojileri, görüntü işleme teknolojileri ve yapay zekâ akıllı tarım uygulamaları olarak sıralanabilir. Toprağın ve havanın nemi ile ısısını ölçebilen sensörler, sulama ve ilaçlama işlemlerinin daha bilinçli yapılmasını sağlamaktadır. Bu uygulama sayesinde çiftçiler bölgelerindeki hava tahminlerine ulaşarak daha doğru karar verebilmektedir.
Bir diğer akıllı tarım uygulaması olan akıllı sulama sistemleri de, tarımla uğraşanların hayatını kolaylaştıran ve özellikle su tasarrufu konusunda harikalar yaratan bir sistemdir. Çiftçiler akıllı sulama sistemleri sayesinde tarlaya gitmeden bulundukları yerden tarlalarını sulayabilmektedir. Aynı şekilde uydu görüntü işleme sistemleri sayesinde, arazinin verimliliğini etkileyen faktörleri araziye gitmeden belirleyebilmek mümkün olmaktadır. Böylece arazideki hastalıklar ve zararlılar basit bir şekilde tespit edilmektedir.
Tüm bu akıllı tarım uygulamaları ile arazinin hangi alanına ne kadar ve ne çeşit gübre kullanılması gerektiği, ilaçlama tipi, tarlayı sulama zamanı, toprağın durumu, ürün hasat zamanı gibi tarımsal faaliyetler detaylı ve gerçek zamanlı olarak rapor edilmektedir.